OPS-seminaari 20.-21.9.2013

OPS-seminaari 2013, Eeva Raunela kuva 2.jpgOPETUSSUUNNITELMA
- KOULUN SYDÄN JA SELKÄRANKA!

OPS - enemmän kuin osiensa summa -seminaarin luennot on katsottavissa tästä:

Avaussanat - Veli-Matti Värri

Veli-Matti Värri (Tampereen yliopisto) ja Avaussanat OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Suomalaisen koulujärjestelmän näkymät

kv. opetussuunnitelmareformien kehyksessä - Tero Autio

Tero Autio (PhD, Professor of Curriculum Theory, School of Doctoral Studies. Institute of Education, Tallinn University, Estonia) aiheenaan Suomalaisen koulujärjestelmän näkymät kansainvälisten opetussuunnitelmareformien kehyksessä OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Kommenttipuheenvuoro - Jarno Paalasmaa

Jarno Paalasmaan (KM, steinerkoulun opettaja, tietokirjailija) Kommenttipuheenvuoro OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Kommenttipuheenvuoro - Sauli Salmela
Sauli Salmelan (FT, filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja) Kommenttipuheenvuoro OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Learning Café : menetelmän ja väitteiden esittely - Iida-Maria

Peltomaa & Tiina Airaksinen
Iida-Maria Peltomaa ja Tiina Airaksinen (Otavan Opisto) aiheenaan Learning Café : menetelmän ja väitteiden esittely OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Miten ja miksi suomalaiset opetussuunnitelmat muuttuvat?

- Irmeli Halinen
Irmeli Halinen (Opetusneuvos, opetussuunnitelmatyön päällikkö, OPH) aiheenaan Miten ja miksi suomalaiset opetussuunnitelmat muuttuvat? OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Opetussuunnitelma, piilo-opetussuunnitelma ja kouluhyvinvointi

- Eija Syrjäläinen
Eija Syrjäläinen (Kasvatustieteen (erit. opettajankoulutuksen) professori, Tampereen Yliopisto) aiheenaan Opetussuunnitelma, piilo-opetussuunnitelma ja kouluhyvinvointi OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Kommenttipuheenvuoro - Richard Landl

Richard Landl (European Council for Steiner Waldorf Education, Ecswe representative, ECSWE:n johtokunnan puheenjohtaja) kommenttipuheenvuoro OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.
>> KÄÄNNÖS SUOMEKSI

Kommenttipuheenvuoro - Eeva Raunela

Eeva Raunelan (jatko-opiskelija) kommenttipuheenvuoro OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

OPS-hautomoiden esittely

- Tiina Airaksinen & Iida-Maria Peltomaa
Tiina Airaksinen ja Iida-Maria Peltomaa (Otavan opisto) aiheenaan OPS-hautomoiden esittely OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Narratiivinen näkökulma opetussuunnitelmiin

- Eero Ropo

Eero Ropo (Kasvatustieteen professori, Tampereen Yliopisto) aiheenaan Narratiivinen näkökulma opetussuunnitelmiin OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Kommenttipuheenvuoro - Markku Niinivirta

Markku Niinivirran (jatko-opiskelija) Kommenttipuheenvuoro OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Kommenttipuheenvuoro kuvallisen kielen ja kuvallisen

narratiivisuuden näkökulmasta - Jouko Pullinen
Jouko Pullisen (yliopiston lehtori) Kommenttipuheenvuoro kuvallisen kielen ja kuvallisen narratiivisuuden näkökulmasta OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Kysymyksiä ja keskustelua

Kysymyksiä ja keskustelua OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Yhteenveto ja loppusanat - Veli-Matti Värri

Veli-Matti Värri (prof), Yhteenveto ja loppusanat OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen yliopistolla.

Suomalaisen koulujärjestelmän menestyksen salaisuus

- Jan-Erik Mansikka & Jarno Paalasmaa
Jan-Erik Mansikka (KT) ja Jarno Paalasmaa (KM) aiheenaan Suomalaisen koulujärjestelmän menestyksen salaisuus ja suhde steinerpedagogikkaan OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen Rudolf Steiner -koululla.

Näin syntyy Steinerkoulun opetussuunnitelman runko

- Perttola-Ylinampa, Häyrynen & Pale
Kirsi Perttola-Ylinampa, Filip Häyrynen ja Pia Pale aiheenaan Näin syntyy Steinerkoulun opetussuunnitelman runko. Esitys aikataulusta ja toimintamallista OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen Rudolf Steiner -koululla.
>> Steinerpedagoginen OPS-RUNKO -sivu (lisätietoa projektista)

Steinerkasvatuksen jälkeen, mitä

steinerkoululaisista tulee isona? - Mati Valgepea
Mati Valgepea (Viron steinerkoulujen edustaja ECSWE:ssä) aiheena Steinerkasvatuksen jälkeen, mitä steinerkoululaisista tulee isona? Raportti Virossa tehdystä steinerkoulujen alumni-tutkimuksesta. OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen Rudolf Steiner -koululla.

Yhteenvetokeskustelu

Filip Häyrynen ja Kirsi Perttola-Ylinampa vetävät Yhteenvetokeskustelun OPS-seminaarissa 20.-21.9.2013 Tampereen Rudolf Steiner -koululla.

Lue yhteenveto seminaarista
Steinerkasvatusta! -blogista

LINKKI_BLOGI_palkki.png

Anna palautetta!

>> SEMINAARIJULKAISU

kutsu_OPS_seminaariin.jpg

KIITOS
OSALLISTUJAT!
KIITOS
YHTEISTYÖKUMPPANIT!

LINKKI_anna_palautetta.png

TYÖRYHMÄT

Yhteenvedot tulevat linkkien taakse, voit myös itse lisätä kommenttisi työryhmästä!

• Luovuutta lukioon - miten portfoliometodi tuo luovuutta ja intoa opiskeluun ja opettamiseen
         Outi Rousu,
    EPC-ohjeiston kääntäjä, Vantaan seudun steinerkoulu

• Empatian kyky - kasvatuksen mahdollisuudet teknisesti virittyneessä kulttuurissa
         Marja Suurla,
    Tampereen Rudolf Steiner -koulu

• Perusopetuksen uusi tuntijako ja sen erilaiset mahdollisuudet
        Mikko Laulainen,
    Helsingin Rudolf Steiner -koulu

• Ympäristötietoisuus ja vaikuttaminen
        Esa Mäkinen,
    Fredrika-koulu

• Elämäntaidot - oppiiko koulussa arjessa selviytymistä?
           Hilkka Mäkinen,
    Nuorisoasuntoliitto ry.
           Heidi Salo,
    Kuopion Steinerkoulu

>> LEARNING CAFE:N TULOKSET

Katso täältä mitä kahvipöydissä keskusteltiin! Kommentoi!

>> RICHARD LANDLin puheenvuoron suomennos

PowerPoint -esitykset