Aidot materiaalit

Steinerkouluissa ja -päiväkodeissa lasten kanssa pyritään käyttämään mahdollisimman laadukkaita ja aitoja materiaaleja. Tarvikkeista myös huolehditaan hyvin.

Päiväkodeissa lasten leikkivälineet ovat pääasiassa aitoja luonnonmateriaaleja - puuta,  villaa, silkkiä jne. Materiaalin ominainen laatu tulee käsittelemättömässä tai vain hennosti käsitellyssä lelussa esiin: lämpö, kovuus jne.

Nuket on valmistettu pehmeistä materiaaleista ja niiden piirteet ovat viitteelliset - näin lapsen mielikuvitukselle jää enemmän tilaa.

Maalauksessa ja piirtämisessä suositaan etenkin ensimmäisinä vuosina värejä, joissa  on mahdollista saada sävyt henkumaan kauniisti tekijän taitotasosta riippumatta.

Muovailussa käytetään pienemmillä lapsilla aitoa mehiläisvahaa muovailuvahana. Isommat lapset muovailevat aidolla savella.

Soittimien äänen laatuun kiinnitetään paljon huomiota. Puiset huilut, lyyrat, kanteleet soivat pehmeästi pientenkin soittajien käsissä. Pentatoninen asteikko vielä lisää harmonian kokemusta.

Käsitöissä heti ensimmäisellä luokalla neulotaan aidolla villalangalla ja käytetään puisia neulepuikkoja.

Steinernuket

"Nukkeleikeissä lapsi harjoittelee tunteiden ja elämysten ilmaisemista. Nukessa hän kohtaa itsensä. Lapsi antaa nukelle elämän, sieluttaa sen mielikuvituksessaan." Kirjoittaa Karin Neuschütz kirjassaan Pehmeät nuket (Lasten Keskus 1984). Pehmeä, villatäytteinen nukke on rakastettu ystävä ja kasvinkumppani lapselle. Monissa steinerkouluissa ja -päiväkodeissa toimii nukkepiirejä, joissa tehdään itse nukkeja lapsille. Nukkeja voi myös ostaa valmiina - kannattaa kysyä paikkakunnan steinerkouluista.

KOULUKUVAT- nuket.jpg

Steinerkoulumateriaaleja voi ostaa: