Hoitopedagogiikka

Hoitopedagogiikka on erityistä tukea ja huolenpitoa tarvitseville lapsille tarkoitettua opetusta ja hoitoa. Hoitopedagogiikasta hyötyvät kehitysvammaiset ja eri syistä psyykkistä ja sosiaalistaa tukea tarvitsevat lapset ja nuoret.

Hoitopedagogisissa erityiskouluissa noudatetaan hoitopedagogiikkaan sovellettuna steinerkoulun opetussuunnitelmaa. Luokilla on kahdeksan oppilasta. Tärkeä työväline hoitopedagogiikassa on oppilaan ja opettajan välinen vuorovaikutus.

Hoitopedagogiikka on syntynyt 1920-luvulla Rudolf Steinerin (1861-1925) virikkeistä. Nykyään hoitopedagogisia koteja on kaikissa maanosissa, niistä osa on sisäoppilaitoksia.

Hoitopedagogisissa erityiskouluissa toteutetaan steinerpedagogista hoitopedagogiikkaa. Siitä voi luke lisää mm. Marjatta koulun sivuilta.

Hoitopedagogisia erityiskouluja on Suomessa kolme:

Marjatta-koulu Helsingissä (esiopetus ja perusopetus)
Joonas-koulu Orivedellä (esiopetus ja perusopetus)
Sylvia-kodin hoitopedagoginen erityiskoulu Lahdessa (esiopetus, perusopetus ja hoitokoti)

Lisäksi on yhdeksän asuin- ja työyhteisöä aikuisille ja nuorille eri puolella Suomea.

Hoitopedagogiikkaa voi opiskella Marjatta-koulun seminaarissa. Koulutuksen järjestää Suomen hoitopedagoginen yhdistys. Erityisopettajaopinnot järjestetään yhdessä Snellman-korkeakoulun kanssa.

KOULUKUVAT- Marjatta-koulu1.jpg

KOULUKUVAT- Marjatta-koulu2.jpg